Wat is het nut van een waterontharder?
Veel mensen krijgen vaak te maken met hard water. De last die dit met zich meebrengt is de kalkaanslag die achterblijft en de levensduur van elektrische huishoudapparaten die sterk achteruit gaat. Dankzij de installatie van een waterontharder zijn deze problemen verholpen.
Wat zijn de gevolgen van hard water?
Hard water zorgt ervoor dat er kalkresten achterblijven op bijvoorbeeld je doucheraam, kranen, waterkoker,… Dit gaat de levenskwaliteit van je toestellen aantasten en gaat er ook voor zorgen dat u veel vaker moet schoonmaken. Hard water heeft niet te min ook een effect op ons haar en onze huid.
Het nut en voordeel van een waterontharder
Er bestaan tal van fabeltjes en tips om uw toestellen te ontkalken door gebruik van azijn of citroenzuur maar wat nu als je dit allemaal kan voorkomen door een waterontharder? Eens je een waterontharder hebt geïnstalleerd moet je zelf je huishoudtoestellen niet meer ontkalken, de waterontharder zorgt er voor dat er gewoonweg geen kalk meer in je water en huishoudtoestellen aanwezig is.
Het proces om het water te ontkalken is vrij simpel:
Het water komt binnen in de waterontharder, daar worden in de cilindervormige harsfles gevuld met harskorrels de magnesium- en calciumionen (kalk) vermengd met natriumionen. De harskorrels zorgen ervoor dat het binnenkomend water ontkalkt wordt en omgezet wordt in zacht water.
Ook de harskorrels kunnen verzadigd zijn, wanneer dit het geval is worden deze gereinigd door middel van een zoutreservoir. Het pekelwater spoelt de kalk en het magnesium van de harsen en wordt nadien afgevoerd via de riool.
De meest voorkomende manier om water te ontharden is via ionenuitwisseling maar zo kan dit ook nog:
- door magnetisme
- via omgekeerde osmose
- met gebruik van polyfosfaten
Heb je vragen of wens je meer info?