Wat is hard water en wat kan je er aan doen?
De hardheid van je water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium die aanwezig is in je water. Hoe meer calcium en magnesium, hoe harder je water en hoe groter de kans op kalkaanslag.
Hard water laat bij opwarming een grotere hoeveelheid kalkaanslag na wat achterblijft in uw waterkoker, vaatwasser, wasmachine of andere huishoudelijke apparaten. Dit leidt tot een hoger energieverbruik en snellere defecten aan uw toestellen.
Wanneer spreekt men nu van hard water
Wij drukken bij Aquagroup de hardheid van het water uit in Franse graden (°F).
- Zeer zacht water : 0-7 °F
- Zacht water: 7-15 °F
- Middelhard water: 15-30 °F
- Hard water: 30-45 °F
- Zeer hard water > 45 °F
Heel technische gezien stemmen Franse graden overeen met:
4 mg/l calcium (= 0,1 mmol/l Ca) of 10 mg/l calciumcarbonaat (= 0,1 mmol/l CaCO3),
2,4 mg/l magnesium (= 0,1 mmol/l Mg) of 4 mg/l magnesiumoxide (= 0,1 mmol/l MgO)
Wat kan men doen tegen hard water?
Één van de gemakkelijkste en meest voorkomende manier om het kalk in je water te reduceren is het installeren van een waterverzachter, ook wel waterontharder of ontkalker genoemd.
Het proces om het water te ontkalken is vrij simpel:Het water komt binnen in de waterontharder, daar worden in de cilindervormige harsfles gevuld met harskorrels de magnesium- en calciumionen (kalk) vermengd met natriumionen.De harskorrels zorgen ervoor dat het binnenkomend water ontkalkt wordt en omgezet wordt in zacht water. Ook de harskorrels kunnen verzadigd zijn, wanneer dit het geval is worden deze gereinigd door middel van een zoutreservoir. Het pekelwater spoelt de kalk en het magnesium van de harsen en wordt nadien afgevoerd via de riool.
De meest voorkomende manier om water te ontharden is via ionenuitwisseling maar zo kan dit ook nog:
- door magnetisme
- via omgekeerde osmose
- met gebruik van polyfosfaten