Harsen voor waterverzachters

Wat zijn harsen?

Clarflok Ionenwisselaars 1

In een waterverzachter zitten er negatief geladen chemische harsen (kleine resine bolletjes). Deze binden de positief geladen kalkdeeltjes (Ca+) aan zich.

Er zijn verschillen in de kwaliteit van hars. Het spreekt voor zich dat erkende chemiebedrijven kwalitatief hars leveren. Het hars die Aquagroup gebruikt worden gemaakt door erkende bedrijven die daarvoor gepatenteerd zijn.

Bij de regeneratie van een waterverzachter worden deze onder druk gespoeld. Hars van een lagere kwaliteit kunnen hierbij breken, waarna ze onderaan de harsfles zullen samen klitten. Dit bemoeilijkt het doorstromen en zal er een merkbaar drukverlies zijn. Dus de kwaliteit van het hars heeft zeker een invloed op de levensduur van de waterverzachter.

Om de kwaliteit van het toestel nog te verhogen, zit het hars bij onze ontharders gecompresseerd tussen twee filters. Hierdoor zitten ze strak tegen elkaar en gaan ze niet botsen.

Ook de vorm van het hars speelt een grote rol. In onze waterontharders gebruiken wij homogeen hars. Alle hars bolletjes zijn even groot. Bij heterogeen hars zijn de openingen tussen de harsen groter. Hierdoor is er meer pekel- en spoelwater nodig om het hars te reinigen. Een waterontharder met homogeen hars heeft een veel lager zoutverbruik. Goed voor uw portemonee en goed voor het milieu.

Alle type harsen zijn verkrijgbaar bij Aquagroup: wij helpen u graag met uw keuze.

Elk merk en type van harsen hebben hun voordeel

Enkele verschillen zijn:

  1. Levensduur van het hars
  2. Capaciteit van uitwisseling
  3. Samenstelling van het hars
  4. Afmetingen

Harsen ontharder / ontkleuren / ijzer en kalk, enkele merken en soorten:

  • Crystal Right: veel gebruikt voor ijzer en kalk te verwijderen.
  • Dowex HCR-S/S zijn de meest voorkomende harsen voor water te ontharden.
  • Lewatit S 1567 is een monosphere hars die een iets hogere uitwisseling hebben.
  • Purolite A520E is een nitraat verwijderend hars.
  • Scavenger zijn het meest gebruikt om water te ontkleuren.
  • Etc.