Scavenger

Scavenger harsen is een licht ANION exchange (dus geen Ca of Mg maar eerder anionen zoals sulfaten,…) resin, veel lichter dan klassieke harsen (impact op DLFC voor de BW, minder flow nodig).

Net zoals bij actieve kool, worden molecules geadsorbeerd.

De snelheid in service is ongeveer de helft van de normale snelheid van een ontharder (dus ongeveer 20m/h). Een Scavenger filter kan dus ongeveer de helft aan van het debiet van een gewone ontharder.

De ion exchange capaciteit van het hars is echter tamelijk beperkt (sulfaten gaat bijvoorbeeld na bepaalde tijd doorsijpelen); het is vooral de absorptiecapaciteit die van belang is in dit geval en die relatief veel hoger ligt dan de ion exchange capaciteit.

Normaal moet de filter geregenereerd worden wanneer de absorptiecapaciteit bereikt is maar omdat de organische vervuiling van water zeer moeilijk te berekenen is en veranderlijk is (afhankelijk van hoeveelheid organisch materiaal, kan enkel gemeten worden door oxideerbaarheid waarvoor niet direct een gemakkelijke test bestaat) gaan we een tijdsgestuurde klep gebruiken en regenereren na 1 week.

Regeneratie gebeurt met behulp van pekel om tot een “osmotic shock” te komen. In plaats van te bezouten op 125 gram, gaan we bezouten op 150-170 gram per liter hars.

Onderhoud Scavenger

Adsorptieunits vragen onderhoud, aan te raden is 2x per jaar. 1 keer is minimum. DLFC, BLFC en injector checken en zeer grondig kuisen of eventueel vervangen. Reinigen met resin clean en daarna met NaOH indien nodig.

Voor 20l hars; 1l NaOH20% verdunnen met 2l zuiver water, toe te voegen aan de pekel.

Scavenger

Scavenger 20L

Normaal gezien, zou deze opstelling 7m³ moeten aankunnen van middelmatig organisch vervuild water. Dit is voldoende voor minstens 1 week huishoudelijk gebruik.

  • Debiet: de helft van een ontharder dus ongeveer 20m/h aan snelheid over het hars.
  • Voor een 20l systeem komen we dus aan 650l/h standaard en 750l/h in piek.

Als er problemen zijn met kwaliteit van behandelde water moet er eventueel regelkraan worden toegevoegd om debiet te verminderen.

In het ideale geval gebeurt er al een test bij de verkoop met de Scavenger-testfilter.