Putwater

Wat is putwater?

Putwater is op zich niets meer dan grondwater dat gewonnen wordt uit een boorput. Het probleem bij waterputten, net zoals een regenwaterput, is echter dat deze snel verontreinigd worden. Putwater dat namelijk lang « stil » staat moet gezuiverd worden, omdat waterputten een uitstekende plek zijn voor bacteriën en schimmels.

Daardoor krijgt het water niet alleen een onaangename geur en kleur, maar van vervuild putwater kan men ziek worden.De eigenschappen van het water worden bepaald door de samenstelling en de structuur van de bodem. Afhankelijk van de soort bodem kan dit het water al dan niet beschermd worden tegen verontreiniging.

Door een waterzuivering van het putwater, kan dit gerecupereerde water voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Vaak wordt drinkwater gebruikt voor het douchen, besproeien van de tuin, om het toilet te spoelen, de wasmachine en in het huishouden,.. terwijl dit water eigenlijk kan uitgespaard worden. Drinkwater is helemaal niet nodig voor deze doeleinden. Gezuiverd grondwater en regenwater kunnen hiervoor perfect gebruikt worden.

Door uw putwater te laten behandelen bespaart dus u niet alleen op uw huidige waterkosten, maar draagt u bovendien bij tot een beter milieu. U laat best uw putwater controleren door één van onze vakmannen op chemische stoffen en bacteriën alvorens dat u putwater effectief wil gebruiken op een veilige manier.

Well water

Enig idee hoe je proper putwater kan verkrijgen? De eigenschappen van het water worden bepaald door de samenstelling en de structuur van de bodem. Afhankelijk van de soort bodem kan dit het water al dan niet beschermd worden tegen verontreiniging.

Enkele bodems en hun eigenschappen

Zandige bodems laten neerslag snel door, maar houden weinig verontreiniging tegen.Kleiige bodems daarentegen laten het water slechts traag door, maar zijn goede filters. Een kleilaag houdt namelijk het water tegen, maar het water boven de kleilaag kan verontreinigd raken… . Het water onder de kleilaag is eigenlijk beschermd tegen rechtstreekse verontreiniging.
Sommige grondlagen bevatten veel ijzer, zodat ook het grondwater een hoog ijzergehalte krijgt. Andere bodems bevatten arseen houdend gluconaat, wat aanleiding geeft tot water met een te hoog arseengehalte.

Nog andere bodems zijn dan weer rijk aan kalk en tasten de waterhardheid aan: ze leveren hard (kalkrijk) water. Wanneer dit het geval is kan je een waterverzachter of waterontharder aanschaffen die fungeert als ontkalker en ervoor zorgt dat je kan genieten van “zachter” water.

Wat moet je in eerste instantie doen om proper putwater te verkrijgen?

Laat het putwater eerst op controleren of het beschermd kan worden tegen verontreiniging. Daarbij kan je het ook reeds op drinkbaarheid controleren. Want zelf wanneer het water lekker smaakt en een heldere kleur heeft, is het mogelijk dat het niet drinkbaar is. Ook wanneer het putwater eerder werd goedgekeurd, kan je er niet van uitgaan dat het drinkbaar blijft. Dit dien je dus regelmatig te laten controleren. Ondiepe putten (<10meter) dienen bij voorkeur jaarlijks gecontroleerd te worden. voornamelijk bij elke kwaliteitsverandering? maar ook na wateroverlast.

Als tip laat u best het water in de ochtend en na lange stilstand in de leiding (bv. vakantie, langere afwezigheid …) eerst goed doorstromen voor u het gebruikt. Bij loden leidingen is goed afpompen vóór elk gebruik absoluut nodig.