Is hard water slecht voor je haar en huid?

Is hard water slecht voor je haar en huid?

Kalk heeft niet enkel een negatief effect op douches, kranen en elektrische huishoudapparaten, maar ook op onze haren en onze huid. Wat hard water (kalk) nu net doet met ons haar en huid kom je verder in deze blog te weten.

Wat is hard water?

De hardheid van je water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium die aanwezig is in je water. Hoe meer calcium en magnesium, hoe harder je water en hoe groter de kans op kalkaanslag. Hard water laat bij opwarming een grotere hoeveelheid kalkaanslag achter in je waterkoker, vaatwasser, wasmachine of andere huishoudelijke apparaten. Dit resulteert in een hoger energieverbruik en snellere defecten aan uw toestellen.

Hoe weet je nu of je thuis hard of zacht water hebt? Lees hier hoe je je waterhardheid kan testen.

Wat doet hard water met je haar en huid?

Door de rijke hoeveelheid aan kalk die aanwezig is in hard water droogt zowel je haar als huid uit. Kalk in hard water creëert een verstikkend laagje op je haar en kan zo gespleten haarpunten en irritatie veroorzaken. Dit zorgt er voor dat je haar je shampoo niet meer goed opneemt en je sneller vettig en futloos haar krijgt. Ook je huid kan hierdoor geïrriteerd raken doordat vocht en oliën niet meer goed kunnen doordringen. Je huid kan ruw worden en dit kan voor uitgedroogde en schilferende plekken zorgen.

Wat is de oplossing?

Één van de gemakkelijkste en meest voorkomende manieren om de hoeveelheid kalk in je water te reduceren is het installeren van een waterverzachter, ook wel waterontharder of ontkalker genoemd.

Het proces om het water te ontkalken is vrij simpel: het water komt binnen in de waterontharder, waar het in de cilindervormige harsfles gevuld met harskorrels de magnesium- en calciumionen (kalk) vermengd met natriumionen. De harskorrels zorgen ervoor dat het binnenkomend water ontkalkt wordt en omgezet wordt in zacht water. Op termijn geraken de harskorrels verzadigd. Wanneer dit het geval is worden deze gereinigd door middel van regeneratiezout. Het pekelwater spoelt de kalk en het magnesium van de harsen en wordt nadien afgevoerd via de riool.

Wens je meer info of heb je vragen?