Is hard water slecht voor je planten?

Hard water heeft veel nadelen. Zo tast het je leidingen en elektrische huishoudtoestellen aan, laat het overal kalksporen na en is het niet gezond voor je haar en huid. Maar ook planten reageren wanneer je hen hard kraanwater met (veel) kalk geeft. Is hard water slecht voor je planten? Wij zochten het voor je uit!

Hortensia

Wat doet hard water met planten?

We zullen met de deur in huis vallen: kraanwater is niet zo gezond voor de meeste kamerplanten. Kraantjeswater is meestal hard water en bevat dus veel kalk en magnesium. Een plant verdraagt kraanwater maar verkiest zachter water, dat in veel mindere mate mineralen zoals kalk bevat. Voor ons mensen is kraantjeswater drinken helemaal OK, maar bij je groene vrienden kan dit ervoor zorgen dat ze niet meer optimaal groeien. Als je je planten telkens met hard kraantjeswater bewatert gaat de pH-waarde van de grond veranderen en vormt er zich een witte waas in de potgrond. Kalk zorgt ervoor dat de bladeren van de plant witte vlekken krijgen of bruin kleuren.

Regenwater is ideaal voor planten. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk te verzamelen als je geen tuin met regenton of regenwaterput bezit. Met een waterontharder kan jij je kamerplanten en zuurminnende tuinplanten toch met zacht water begieten.

Meer lezen:

Welke planten zijn hier het gevoeligst aan?

De meeste planten verkiezen een pH-waarde tussen de 5,0 en 6,5. Maar sommige planten verkiezen absoluut een zure of net kalkrijke grond. We spreken over zuurminnende en kalkminnende planten:

  • Zuurminnende planten verkiezen een zure, zachtere bodem met minder kalk (pH 4,5 – 6,0). Voorbeelden van zuurminnende planten zijn de hortensia, magnolia, rododendron, heide, bergthee, aster, korenbloem, bosaardbeien en vlinderstruik. Zij worden liefst zo weinig mogelijk blootgesteld aan kalk. Geef hen dus regenwater of onthard water.
  • Kalkminnende planten daarentegen hebben juist graag kalk in hun bodem (pH > 7). Voorbeelden van kalkminnende planten zijn de buxus, taxus, lavendel, clematis, rozen, maagdenpalm, kamperfoelie, ridderspoor, sleutelbloem, marjolein, salie, tijm, kruiskruid en Gele Zonnehoed. Geef deze planten gerust wat harder water.

Helemaal overtuigd van de voordelen van zacht water voor je kamerplanten? Ontdek onze verschillende waterverzachter merken en modellen of neem contact op.

Wil je net optimaal gebruik maken van je opgevangen regenwater in je regenputwater of je opgevangen grondwater in je boorput? Ook daarbij kunnen we je helpen!