Hoe verkrijg je proper regenwater?

Proper regenwater

Als je proper regenwater wenst te gebruiken moet je uiteraard eerst dat regenwater filteren. Hoe het regenwater gefilterd wordt, kan op allerlei verschillende manieren. Als eerste kan een overloopsiphon gebruikt worden om zwevende vuildeeltjes te verwijderen. Nadien kan u gebruik maken van een keerklep om het terugstromend rioolwater tegen te houden. Afhankelijk van wat de doeleinden zijn voor het gebruik van het gezuiverde regenwater is de filtratie en nabehandeling verschillend.

Mike kotsch H Nx4 QL Rgy2k unsplash

Er zijn vier verschillende kwaliteiten voor gebruik:

1. Tuin gebruik

Indien u het water wenst te gebruiken voor in de tuin is er na de overloopsiphon en de keerklep geen verdere filtratie nodig.

2. Wc-spoeling, auto’s

Regenwater kan met behulp van een drijvende aanzuigfilter en een gewone filter voor heel wat aanwendingen gebruikt worden. Voorbeelden hiervan zijn de auto wassen, het huis proper maken, …) Door terugslagkleppen wordt voorkomen dat er regenwater in de drinkwaterleidingen terecht komen.

3. Bad, douche, vaatwasmachine

Het regenwater kan verder gezuiverd worden na een aanvullende filtratie met een drievoudige filter. Deze bijkomende filter bestaat uit een vuilfilter met tegenstroom reiniging, een voorfilter en een actieve koolfilter voor de verwijdering van slechte geurtjes.

4. Drinkbaar water (beter dan flessenwater)

Om het water volledig gezuiverd te drinken kan deze nog verder gefilterd worden met een keramische filter en een UV-filter en een doseerpomp met chloor. Deze verschillende filters zorgen ervoor dat het water steriel wordt. Met gevold dat dit water een betere kwaliteit heeft dan stadswater.