PFAS in je grondwater? Wat nu?

Steeds meer steden raden hun inwoners aan om geen grondwater meer te gebruiken omdat het (mogelijks) vervuild is met PFAS. Zo werden onlangs 135 gezinnen in Ronse gewaarschuwd door het Agenschap Zorg en Gezondheid over de aanwezigheid van PFAS in hun grondwater. Via OVAM ontving de dienst AZG (Agentschap Zorg en Gezondheid) de grondwateranalyses die in de omgeving van de Molenbeek in Ronse werden genomen. Op basis van de resultaten adviseren zij om bijkomende no regret-maatregelen te treffen voor putwater om de risico’s voor de volksgezondheid te beperken.

Concreet adviseren ze volgende extra no regret-maatregelen in een zone van ongeveer 500 meter rondom de Molenbeek, de Lievensbeek en de Vloedbeek in Ronse:

  • Gebruik putwater niet als drinkwater, ook niet om thee, koffie of ijsblokjes te maken of om ermee te koken.
  • Gebruik putwater niet om het zwembad te vullen en moestuin water te geven.
  • Putwater kan gebruikt worden voor laagwaardige toepassingen zoals de auto wassen, het toilet doorspoelen, de oprit afspuiten of sierplanten water geven. Maar vanuit duurzaamheidsoogpunt gebruik je hiervoor best regenwater i.p.v. grondwater.

Sinds september 2021 waren onderstaande no regret-maatregelen al van kracht in een afgebakende zone van 20 meter rond de oevers van bovenstaande beken, in stadsparken Bruulpark en CC De Ververij en in de woonzone aan de Auguste Delfossestraat/Beekstraat:

  • Was je handen na werken of spelen in de bodem en veeg goed je voeten als je gewandeld hebt in de 20m zone
    (om inname en verspreiding van de grond te voorkomen).
  • Hou geen moestuin in volle grond in de 20m zone.
  • Eet geen eieren van kippen die gehouden worden in de 20m zone.
  • Gebruik geen grondwater uit de 20m zone als drinkwater in de zone.
  • gebruik geen grondwater uit de 20m zone voor irrigatie van de moestuin.

Wat is PFAS vervuiling?

PFAS, of ook wel Poly- en perfluoralkylstoffen, is de verzamelnaam voor meer dan 6000 chemische stoffen waarin onder andere een combinatie van fluorverbindingen en alkylgroepen voorkomt. Deze stoffen komen van nature niet voor in het milieu en kunnen een negatief effect hebben zowel op het milieu als de gezondheid van de mens. Deze stoffen nestelen zich voornamelijk in de bodem- en oppervlaktewater alsook in het bloed van mensen.

PFAS zijn bestand tegen hoge temperaturen en zijn water-, vuil-, en vetafstotend. Daarom worden ze veel gebruikt in industriële toepassingen en consumentenproducten. Denk aan de antiaanbaklaag in pannen, cosmetica, textiel, brandblusschuim, schoonmaakmiddelen of smeermiddelen.

Hoe komt PFAS in de grond?

De verspreiding van PFAS naar het milieu verloopt vooral door bedrijven waar PFAS werden of worden geproduceerd of gebruikt, brandweeroefeningen en bestrijding van grote branden met fluorhoudend schuim en bedrijven die PFAS-houdende materialen verwerken.

Gevolgen van PFAS voor de gezondheid

De meeste schadelijke effecten van PFAS zijn afkomsten van PFOA en PFOS. Deze stoffen zijn zowel schadelijk en nefast voor het milieu als voor de mens. Zo kan een blootstelling aan deze stoffen ons immuunsysteem en hormoonbalans ontregelen of beschadigen en leverschade veroorzaken.

Welke oplossing biedt Aquagroup tegen PFAS?

Aquagroup biedt PFOS en PFAS waterfilters aan die zeer efficiënt je drinkwater zuiveren. Je kan deze drinkwaterfilter zeer gemakkelijk installeren en verbergen onder je gootsteen en zo onmiddellijk gefilterd water verkrijgen.