PFAS in je grondwater? Wat nu?

Putwater

Wat is PFAS vervuiling?

PFAS, of ook wel Poly- en perfluoralkylstoffen, is de verzamelnaam voor meer dan 6000 chemische stoffen waarin onder andere een combinatie van fluorverbindingen en alkylgroepen voorkomt. Deze stoffen komen van nature niet voor in het milieu en kunnen een negatief effect hebben zowel op het milieu als de gezondheid van de mens. Deze stoffen nestelen zich voornamelijk in bodem- en oppervlaktewater, alsook in het bloed van mensen.

PFAS zijn bestand tegen hoge temperaturen en zijn water-, vuil-, en vetafstotend. Daarom worden ze veel gebruikt in industriële toepassingen en consumentenproducten. Denk aan de antiaanbaklaag in pannen, cosmetica, textiel, brandblusschuim, schoonmaakmiddelen en smeermiddelen.

Hoe komt PFAS in de grond?

De verspreiding van PFAS naar het milieu verloopt vooral door bedrijven waar PFAS werden of worden geproduceerd of gebruikt, bestrijding van grote branden met fluorhoudend schuim, brandweeroefeningen en bedrijven die PFAS-houdende materialen verwerken.

Gevolgen van PFAS voor de gezondheid

De meeste schadelijke effecten van PFAS zijn afkomsten van PFOA en PFOS. Deze stoffen zijn zowel schadelijk en nefast voor het milieu als voor de mens. Zo kan een blootstelling aan deze stoffen ons immuunsysteem en hormoonbalans ontregelen of beschadigen en leverschade veroorzaken.

Wat kan je doen aan PFAS in jouw putwater?

Steeds meer steden raden hun inwoners aan om geen grondwater meer te gebruiken omdat het (mogelijks) vervuild is met PFAS. De zogenaamde no-regret maatregelen omvatten o.a. je handen steeds goed wassen, je voeten steeds goed vegen, putwater niet gebruiken als drinkwater (ook niet voor thee, koffie of ijsblokjes!), geen moestuin in volle grond houden, geen eieren eten van kippen die je houdt, je planten niet bewateren met je grondwater en je zwembad niet vullen met grondwater.

Aquagroup biedt PFOS en PFAS waterfilters aan die zeer efficiënt je drinkwater zuiveren. Je kan deze drinkwaterfilter zeer gemakkelijk installeren en verbergen onder je gootsteen en zo onmiddellijk gefilterd water verkrijgen.