Ketelsteen of kalksteen: wat is het en wat kan je eraan doen?

0288e549fe0d50fb24ea6b35c4b91dd8

We krijgen vaker dan we denken te maken met ketelsteen. Maar wat is dit nu precies? En hoe kan je ketelsteen verwijderen en voorkomen?

Wat is ketelsteen?

Ketelsteen is kalksteen die ontstaat bij het opwarmen van water. Dit komt voornamelijk voor bij hard water, waarin veel calcium- en magnesiumionen voorkomen. De kalkaanslag hecht zich aan het metaal van de cv-ketel en vormt een harde, isolerende laag die de werking van verwarmingsapparaten belemmert en het verwarmingselement beschadigt.

Hoe kan je ketelsteen verwijderen en voorkomen?

Één van de gemakkelijkste en meest voorkomende manieren om kalksteen te verwijderen en te voorkomen is door het hoge kalkgehalte in je water te reduceren. Dit kan door een waterontharder, ook wel waterverzachter of ontkalker genoemd, te installeren.

Het proces om het water te ontkalken is vrij simpel:

Het water komt binnen in de waterontharder, waar het in een cilindervormige harsfles gevuld met harskorrels de magnesium- en calciumionen (kalk) vermengd worden met natriumionen. De harskorrels zorgen ervoor dat het binnenkomend water ontkalkt wordt en omgezet wordt in zacht water.

Wanneer de harskorrels verzadigd zijn, worden deze gereinigd door middel van een zoutreservoir. Het pekelwater spoelt de kalk en het magnesium van de harsen en wordt nadien afgevoerd via de riool.

Zacht water heeft nog heel veel voordelen voor je andere toestellen, leidingen, kranen, planten, je huid en haar, je energieverbruik, ...

Ontdek ons aanbod waterontharders of vraag onmiddellijk een offerte op maat aan.