Ketelsteen of kalksteen: wat is het en wat kan je eraan doen?

We krijgen vaker dan we denken te maken met kalksteen of ketelsteen maar wat is dit nu precies en hoe kan je dit voorkomen of verhelpen?

Wat is het?

Ketelsteen is kalksteen dat ontstaat tijdens het opwarmen van water. Dit komt voornamelijk voor in hard water wat er voor zorgt dat kalk ontstaat door de sterke aanwezigheid van calcium- en magnesiumionen.

Ketelsteen belemmert de werking van verwarmingsapparaten en beschadigt het verwarmingselement in deze type apparaten. Kalksteen heeft hetzelfde effect en zorgt voor dezelfde defecten aan je huishoudelijke toestellen en verwarmingsapparaten.

Wat kan je eraan doen?

Één van de gemakkelijkste en meest voorkomende manier om het kalk in je water te reduceren is het installeren van een waterverzachter, ook wel waterontharder of ontkalker genoemd.

Het proces om het water te ontkalken is vrij simpel:

Het water komt binnen in de waterontharder, daar worden in de cilindervormige harsfles gevuld met harskorrels de magnesium- en calciumionen (kalk) vermengd met natriumionen. De harskorrels zorgen ervoor dat het binnenkomend water ontkalkt wordt en omgezet wordt in zacht water.

Ook de harskorrels kunnen verzadigd zijn, wanneer dit het geval is worden deze gereinigd door middel van een zoutreservoir. Het pekelwater spoelt de kalk en het magnesium van de harsen en wordt nadien afgevoerd via de riool.

De meest voorkomende manier om water te ontharden is via ionenuitwisseling maar zo kan dit ook nog:

  • door magnetisme
  • via omgekeerde osmose
  • met gebruik van polyfosfaten