Welke vernieuwingen zijn er de laatste jaren bij waterontharders?

De afgelopen jaren was het basisprincipe van waterontharding ionenuitwisseling, dit houdt in dat: het water binnenkomt in de waterontharder, daar wordt de cilindervormige harsfles gevuld met harskorrels. De magnesium- en calciumionen (kalk) vermengen zich met natriumionen. De harskorrels zorgen ervoor dat het binnenkomend water ontkalkt wordt en omgezet wordt in zacht water.

De manier van waterontharden blijft hetzelfde maar er komen grote veranderingen en evoluties in de besturingskleppen van de waterontharders wat voor talrijke nieuwe opties zorgt.

De besturingskleppen bevatten nieuwe programma’s en zijn veel efficiënter ingesteld wat betreft het uitvoeren van regeneratie. Dit wil zeggen dat het toestel minder zout en spoelwater gaat verbruiken en dat ze een steeds kleinere en compactere omvang aannemen.

Een andere efficiëntie is dat de recente waterontharders nog een extra functie bevatten. Ze gaan niet enkel het water ontharden maar nog eens extra filteren. Dit resulteert in altijd zuiver, veilig en lekker drinkwater omdat niet enkel kalk maar ook chloor en zware metalen zijn weggefilterd.

Een derde efficiëntie is de programmering van de waterontharders. Steeds vaker kunnen de nieuwe toestellen van op afstand gemonitord en bediend worden. Ook hebben enkele nieuwe toestellen ook de mogelijkheid om met het internet verbonden te worden. Zo kan de consument bijvoorbeeld via mail tijdig verwittigd worden als hun waterverzachter een zouttekort heeft.