Veelgestelde vragen over putwater
Naast het aanbieden van waterontharders is Aquagroup ook gespecialiseerd in wateranalyses van regenwater en putwater. Met onze jarenlange kennis en ervaring kunnen wij zo ook mensen met putwater en regenwaterstystemen verhelpen.
Wat is putwater?
Putwater is op zich niets meer dan grondwater dat gewonnen wordt uit een boorput. Het probleem bij waterputten, net zoals een regenwaterput, is echter dat deze snel verontreinigd worden. Putwater dat namelijk lang « stil » staat moet gezuiverd worden, omdat waterputten een uitstekende plek zijn voor bacteriën en schimmels.
Door uw putwater te laten behandelen bespaart dus u niet alleen op uw huidige waterkosten, maar draagt u bovendien bij tot een beter milieu. U laat best uw putwater controleren door één van onze vakmannen op chemische stoffen en bacteriën alvorens dat u putwater effectief wil gebruiken op een veilige manier
Waarom een ontijzeraar gebruiken?
Een te hoog ijzergehalte geeft heel wat verschillende problemen. Het ijzer in je leidingen gaat oxideren als het in aanraking komt met zuurstof, daardoor zal er een bruine afzetting ontstaan op verschillenden oppervlakken. Een ontijzeraar zal deze problemen verhelpen. Zo zullen een aantal problemen zoals verstoppingen van leidingen en kranen vermeden worden. Een te hoge concentratie aan ijzer in je putwater kan leiden tot onaangename geuren en kan giftig zijn.
Hoe beginnen met ontijzeren?
Ontijzering is gebaseerd op een eenvoudige behandeling: ijzerhoudend grondwater wordt belucht en het ijzer slaat daardoor neer als ijzervlokken. Deze methode bestaat uit oxidatie en precipitatie. Het ijzer zowel als het mangaan komen onder tweewaardige vorm voor in opgeloste toestand, in afwezigheid van zuurstof. Onder deze vorm komen zij als kleurloze en goed oplosbare verbindingen voor. Door de reactie met zuurstof worden ze echter geoxideerd tot Fe3+ en Mn3+ en vormen slecht oplosbare verbindingen.
Wenst u meer info of heeft u vragen? Contacteer ons dan en we helpen u met veel plezier verder.