Maak je gebruik van grondwater? Dan hou je best rekening met enkele belangrijke factoren!

Veel mensen maken gebruik van grondwater uit eigen winning en waarom ook niet want het helpt je heel wat besparen op je maandelijkse waterrekening. Desondanks het veel voordeliger is moet je toch rekening houden met enkele factoren waar ondiep grondwater mee te maken krijgt.

Welke problemen kan je verkrijgen?

Ondiep grondwater bevat vaak een hoog gehalte aan ijzer, dit is niet toxisch voor je huisdieren of planten maar kan een onaangename geur of smaak veroorzaken. Zoals hierboven vermeld is het niet toxisch voor je gewassen maar het kan wel een roestneerslag op hen nalaten.

Kort samengevat: een hoog gehalte aan ijzer in je grondwater brengt tal van technische problemen met zich mee. (verstopping van sproeidoppen en leidingen, onaangename geur en smaak en roestaanslag)

In grote delen van ons land is er een te hoog ijzergehalte aanwezig in het bronwater. Daarom heeft Aquagroup enkele middelen om je te assisteren in het ontijzeren van je grondwater.

Het ontijzer proces

Wanneer het ijzer in contact komt met zuurstof gaat het oxideren in je leidingen en gaat er een bruine afzetting ontstaan op oppervlakken.

Om deze bruine afzetting, verstoppingen en onaangename geur en smaak te verhelpen maak je best gebruik van een ontijzeraar.

Het ontijzer proces gaat als volgt in zijn werk: de ontijzeraar belucht het ijzerhoudend grondwater waardoor het ijzer neerslaat als ijzervlokken.

Hoe snel je water ontijzerd is hangt volledig van de ijzerconcentratie van je grondwater en de zuurstofhoeveelheid. Met een pH waarde van 7 is je water al na 15 minuten geoxideerd, heeft je water een pH waarde van 6,5 duurt het dubbel zo lang en moet je op een 30-tal minuten rekenen. Wanneer je water minder dan 5,5 pH bedraagt zal er haast geen reactie ontstaan.

Naast het toedienen van beluchting kan je water ook ontijzerd worden via een chemisch systeem of een adsorptie-oxidatie.

De combinatie ontijzeren en ontkalken in een 2 in 1 formule wordt ook aangeboden door Aquagroup. Maar daarover meer in de volgende blog!