Maak je gebruik van grondwater? Hou rekening met deze belangrijke factoren!

Putwater

1. Wat is grondwater?

Eerst en vooral: wat is grondwater precies? Grondwater is al het water dat zich in de ondergrond bevindt. Dit is meestal afkomstig van regen die in de grond is gedrongen. Maar kan ook afkomstig zijn van diepere delen van de aardkorst of het vrijkomen van water bij het omhoogkomen van magma.

Steeds meer mensen maken gebruik van hun grondwater. Het helpt besparen op de maandelijkse waterrekening en omzeilt de beperkingen op leidingwater tijdens droge periodes. In Vlaanderen hebben particulieren geen toelating nodig om een grondwaterput te boren, zolang je niet meer dan 5000 m3 per jaar oppompt. Er is wel een meldingsplicht aan de Vlaamse milieumaatschappij.

2. Grondwater laten testen

Aquagrup waterhardheid testen

Omdat grondwater soms lange tijd in de grond zit, neemt het allerlei stoffen zoals ijzer en kalk uit de grond op. Vooral ondiep grondwater bevat vaak een hoog gehalte aan ijzer. Dit grondwater mag je gebruiken om je tuin te besproeien en aan je dieren te geven, maar het kan een onaangename geur, smaak of kleur hebben. Het is niet toxisch voor je gewassen, maar het kan wel een roestneerslag achterlaten.

Daarnaast veroorzaakt grondwater met een hoog ijzergehalte technische problemen zoals verstoppingen van je sproeikoppen, druppelaars, kranen en leidingen.

Laat je grondwater daarom steeds testen door een erkend labo. Op basis van de resultaten kunnen we je helpen bij het kiezen van de juiste ontijzeraar met de juiste filter voor jouw grondwater.

3. Grondwater ontijzeren

Het ontijzerproces gaat als volgt in zijn werk: de ontijzeraar belucht het ijzerhoudend grondwater, waardoor het ijzer neerslaat als ijzervlokken.

Hoe snel je water ontijzert, hangt volledig af van de ijzerconcentratie van je grondwater en de zuurstofhoeveelheid. Met een pH waarde van 7, is je water al na 15 minuten geoxideerd. Heeft je water een pH-waarde van 6, dan duurt het dubbel zo lang en moet je op een 30-tal minuten rekenen. Wanneer je water minder dan 5,5 pH bedraagt zal er haast geen reactie ontstaan.

Naast het toedienen van beluchting kan je water ook ontijzerd worden via een chemisch systeem of een adsorptie-oxidatie.

We bieden verschillende oplossingen aan voor het ontijzeren van grondwater.

Ontijzeren en ontkalken 2 in 1
  • De eenvoudigste manier is met behulp van het Crystal Right toestel. Het werkingsprincipe van deze ontijzeraar is bijna hetzelfde als dat van een waterverzachter: de harsen worden ook gespoeld met zout, maar het type hars is speciaal ontwikkeld om water te ontijzeren.
  • Wanneer het ijzergehalte of het waterverbruik te hoog is, adviseren we een ontijzeraar met een zandfilter.

Contacteer ons om je grondwater te laten testen door een erkend labo of vraag een offerte aan voor een grondwater ontijzeraar.