Hoe je elektrische huishoudtoestellen het best ontkalken?

Kalk tast de levensduur van uw elektrische huishoudtoestellen vaak aan. Daarom is het aangeraden om geregeld deze toestellen eens te ontkalken zodat ze optimaal blijven functioneren.

De toestellen die het vaakst problemen krijgen door kalk zijn uw vaatwasser, wasmachine, waterkoker,… Er bestaan tal van fabeltjes en tips om uw toestellen te ontkalken door gebruik van azijn of citroenzuur maar wat nu als je dit allemaal kan voorkomen door een waterontharder? Eens je een waterontharder hebt geïnstalleerd moet je zelf je huishoudtoestellen niet meer ontkalken, de waterontharder zorgt er voor dat er gewoonweg geen kalk meer in je water en huishoudtoestellen aanwezig is.

Het proces om het water te ontkalken is vrij simpel:

Het water komt binnen in de waterontharder, daar worden in de cilindervormige harsfles gevuld met harskorrels de magnesium- en calciumionen (kalk) vermengd met natriumionen. De harskorrels zorgen ervoor dat het binnenkomend water ontkalkt wordt en omgezet wordt in zacht water.

Ook de harskorrels kunnen verzadigd zijn, wanneer dit het geval is worden deze gereinigd door middel van een zoutreservoir. Het pekelwater spoelt de kalk en het magnesium van de harsen en wordt nadien afgevoerd via de riool.

De meest voorkomende manier om water te ontharden is via ionenuitwisseling maar zo kan dit ook nog:

  • door magnetisme
  • via omgekeerde osmose
  • met gebruik van polyfosfaten