5 fabels over waterverzachters en onthard water

Zoals er over bijna alles in de wereld fabels bestaan, bestaan deze ook over waterverzachters en onthard water. Wij hebben voor jullie de 5 grootste fabels opgelijst en geven jullie een verklaring over hoe het echt in elkaar zit.

1. Calcium in drinkwater is noodzakelijk

Dat is niet waar, het menselijk lichaam heeft nood aan calcium maar neemt dit voornamelijk op uit pure melk en afgeleide melkproducten, gedroogde groenten & fruit, vis, granen,… . Het calcium in drinkwater wordt maar in een zeer beperkte mate opgenomen door het menselijk lichaam.

2. Water dat onthard is niet drinkbaar

Dit is ook een fabeltje, onthard water is wel degelijk erkend als drinkbaar voor de mens. Zo bevat onthard water soms minder natrium dan tal van diverse soorten flessenwater.

3. Enkel warm water moet onthard worden

Dit is niet correct, zowel warm als koud water moet onthard worden. Wat wel klop is dat koud water voor minder kalkaanslag zorgt. Ondanks dat veel huishoudtoestellen als functie hebben om water te verwarmen (strijkijzer, koffiemachine,…) functioneren deze allemaal op basis van koud water.

4. Onthard water is zout

Ook dit is niet het geval. Onthard water behoudt exact hetzelfde zoutgehalte als voordien. Het enige wat wel stijgt is het natriumgehalte maar de hoeveelheid chloriden blijft hetzelfde waardoor ook het zoutgehalte ongewijzigd blijft.

5. Waterbehandeling is duur

Dit is ook absoluut niet het geval wanneer je even de tijd neemt om alles te berekenen en te bekijken. In eerste instantie lijkt de aankoop van een waterverzachter een grote investering maar dit betaalt zichzelf veel sneller terug dan u verwacht. Een waterontharder bespaart niet enkel op energiekosten maar zorgt er ook voor dat huishoudelijke toestellen langer mee gaan en minder onderhoud nodig hebben. Ook heeft zacht water een grote impact op u kledij, dankzij het ontharde water gaat uw kledij veel langer meer.